Home » Blog » Hoe het Imposter Syndroom voor eetbuien zorgt

Hoe het Imposter Syndroom voor eetbuien zorgt

door | 9 mrt, 2023 | Blog, Eetbui vrije mindset

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een bedrieger bent, ondanks je prestaties en successen?
Twijfel je constant aan jezelf en voel je alsof je de erkenning die je krijgt niet verdient?
➾ Dan ervaar je waarschijnlijk het imposter syndroom.

Het imposter syndroom kan een hele grote impact hebben op je gedrag en het kan ervoor zorgen dat je last hebt van….

  • twijfelen aan jezelf;
  • gebrek aan zelfvertrouwen;
  • faalangst;
  • over je grenzen gaan;
  • perfectionisme; 
  • zelfkritiek;
  • zelf-sabotage;
  • angst;
  • stress;
  • het gevoel dat je jezelf moet bewijzen;
  • perfectionisme.

De vraag is….
Hoe kan het imposter syndroom voor eetbuien zorgen?

Dat ga ik je in deze Eetbui Vrij Leven Blog uitleggen…

Het imposter syndrome kan voor emotie-eten én voor eetbuien zorgen, omdat je door de spanning die je voelt, eten kunt gebruiken als een copingmechanisme én omdat je door de stress die het creëert meer honger krijgt.

Daarom ga ik je in dit artikel uitleggen…

En natuurlijk…. 

Wat is het imposter syndroom?

Het imposter syndroom betekent letterlijk het bedriegerssyndroom of bedriegerscomplex, maar wat wordt daarmee bedoeld?
Als je het vrij vertaalt, betekent het imposter syndroom:

De angst om door de mand te vallen.

Het imposter syndroom is een psychologisch fenomeen, waarbij je twijfelt aan je eigen kunnen en je het gevoel hebt dat je anderen misleidt met jouw successen.

Ondanks dat in de praktijk blijkt dat je vaardig en succesvol bent, twijfel je voortdurend aan jezelf en voel je je alsof je niet goed genoeg bent.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de professionele vrouwen op enig moment in hun carrière het imposter syndroom heeft ervaren.

Voelt het voor jou alsof..

  • je de erkenning die je krijgt niet verdient?
  • de successen die jij hebt behaald toevallig zijn?
  • de promotie die je hebt gekregen op je werk een vergissing is?
  • of dat je binnenkort als ”een nepper” zult worden ontmaskerd?

Als je ja hebt geantwoord, dan zou je last kunnen hebben van het imposter syndroom.

Wat zijn symptomen van het imposter syndroom?

De symptomen van het imposter syndroom kunnen per persoon verschillen, maar ze omvatten vaak:

Het ‘Ik verdien dit niet‘ gevoel

Het gevoel dat je jouw functie op je werk niet verdient en dat er veel beter gekwalificeerde mensen zijn die jouw functie eigenlijk zouden moeten hebben.

Overcompsensatie

Je voelt alsof je continu je best moet doen om jezelf te bewijzen of om aardig gevonden te worden, en zelfs dan maak je je zorgen dat je niet gewaardeerd wordt.

Complimentjes wegwuiven

Wanneer iemand je complimenteert of je prestaties benoemt, voel je je ongemakkelijk en kan je zelfs beargumenteren dat het allemaal niet zo fantastisch is als dat anderen denken. 

Vergelijken met anderen

Je vergelijkt jezelf vaak met andere vrouwen en gaat ervan uit dat ze beter gekwalificeerd, succesvoller, leuker of interessanter zijn dan jij.

Perfectionisme

Je bent verlamt door de gedachte aan falen en vermijdt misschien het nemen van risico’s of het nastreven van kansen, omdat je bang bent om niet aan je eigen of anderen hun verwachtingen te voldoen.

Uitstelgedrag

Je merkt misschien dat je taken of projecten uitstelt, omdat je bang bent dat je ze niet perfect zult uitvoeren, dat je het niet kan of omdat anderen er achter kunnen komen dat je eigenlijk een mislukkeling bent.

Waardeloosheids-cirkel

Je zit gevangen in een viscieuze cirkel van het gevoel van minderwaardigheid, extra hard je best doen om te compenseren en dan je nog meer voelen dat je minderwaardig bent, omdát je zo hard je best hebt gedaan. 

Waarom komt het imposter syndroom meer voor bij vrouwen?

Mooi mens, als jij het bovenstaande herkent, dan kan het heel goed zijn dat jij ook last hebt van het imposter syndroom.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen en dat het ervaren ervan niet betekent dát je een bedrieger bent.

Voelen dat je minderwaardig bent, is niet hetzelfde als minderwaardig zijn.

En hier is het goede nieuws:

Als je het gevoel van het imposter syndroom herkent, betekent het dat je waarschijnlijk een slimme, gevoelige en betrouwbare vrouw bent. Het betekent dat je ambitieus bent en streeft naar persoonlijke groei en ontwikkeling. En hoewel het imposter syndroom een ​​uitdaging kan zijn, hoef je het niet alleen te bestrijden.

Duizenden andere vrouwen, ervaren hetzelfde, en zelfs succesvolle vrouwen als Emma Watson, Michelle Obama, Maya Angelou en Oprah Winfrey hebben gedeeld dat ze last hebben van het imposter syndroom.

Emma Watson, UN Women Goodwill Ambassador en actrice bekend om haar rol als Hermelien in de Harry Potter serie, deelde in een interview:

“Het is bijna alsof mijn gevoel van minderwaardigheid juist toeneemt als ik het beter doe, omdat ik gewoon denk:

‘Elk moment gaat iemand ontdekken dat ik een totale mislukkeling ben en dat ik niets van wat ik heb bereikt verdien.'”

Maar waarom ervaren vrouwen het imposter syndroom vaker?

Onderzoek toont aan dat maatschappelijke verwachtingen en genderstereotypen een belangrijke rol spelen in dit fenomeen.

Van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze perfect zijn in alle aspecten van hun leven, van hun uiterlijk tot hun prestaties op het werk. Wanneer ze voor hun gevoel tekortschieten in deze verwachtingen, kunnen ze het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn en angst hebben om door de mand te vallen.

Een andere oorzaak van het imposter syndroom bij vrouwen is het gebrek aan vrouwen in leidinggevende posities. Doordat vrouwen zichzelf niet terugzien in functies op hoog niveau, kunnen ze het gevoel hebben dat ze er niet bij horen en hun vaardigheden in twijfel trekken.

Dit kan een vicieuze cirkel creëren, omdat ze hierdoor mogelijk minder snel zullen solliciteren voor hogere functies, wat leidt tot een gebrek aan vertegenwoordiging.

Hoe zorgt het imposter syndroom voor eetbuien?

Als je last hebt van het Imposter Syndrome, kan de angst om te falen en het niet voldoen aan je eigen hoge eisen  ervoor zorgen dat je veel stress en spanning ervaart.

In podcast 9 ‘Aankomen door stress (ook als je geen eetbuien hebt)’ leg ik uit dat verhoogde stress kan zorgen voor een continue gevoel van honger en een verlangen om vet en suikerrijk voedsel te eten. 

Dit in zichzelf kan natuurlijk voor eetbuien zorgen. 

Het imposter syndroom kan daarnaast ook voor eetbuien zorgen, doordat je gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid voor emotie-eten zorgt.

Bovendien hebben vrouwen met het Imposter Syndroom vaak een lage eigenwaarde en een negatief zelfbeeld.

Ze kunnen het gevoel hebben dat ze een bepaald lichaamstype of gewicht moeten hebben om succesvol te zijn of geaccepteerd te worden, wat kan leiden tot restrictie en reactief eten.

💬 Herken jij dat ook?

t

Hoe zorgt het imposter syndroom bij jou voor eetbuien?

Herken jij ook dat je eetbuien kunt hebben, omdat je twijfelt aan jezelf of hoge eisen aan jezelf stelt?

Laat me dat weten in de comments hieronder. Door het te delen, stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen om hun eetbuien te stoppen en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om Eetbui Vrij te leven. 

Waardoor ontstaat het imposter syndroom

Het imposter syndroom wordt veroorzaakt door een complexe interactie van psychologische en omgevingsfactoren:

  • Onrealistische verwachtingen: Velen van ons hebben hoge verwachtingen van onszelf, en als we het gevoel hebben dat we niet aan onze verwachtingen kunnen voldoen, voelen we ons waardeloos.
  • Ervaringen uit de kindertijd: Soms kunnen de wortels van het imposter syndroom worden teruggevoerd op jeugdervaringen. Bijvoorbeeld, als je bent opgegroeid in een gezin waar je prestaties werden genegeerd of afgewezen, heb je mogelijk de overtuiging geïnternaliseerd dat je niet in staat bent of het succes niet verdient.
  • Perfectionisme: Als je een perfectionistische instelling hebt, ben je mogelijk vatbaarder voor het imposter syndroom. De angst om fouten te maken of dingen niet perfect te doen, kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en zelftwijfel.
  • Persoonlijkheidskenmerken: Bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals lage eigenwaarde, kunnen je vatbaarder maken voor het imposter syndroom.
  • Werk- of academische omgeving: Zeer competitieve of stressvolle werk- of academische omgevingen kunnen gevoelens van tekortkomen versterken.
  • Sociale vergelijking: Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen die je als succesvoller of capabeler ziet, kun je het gevoel hebben dat je niet voldoet.

Het is belangrijk om te onthouden dat het imposter syndroom een veel voorkomende ervaring is en dat er niets mis is met het hebben van dit gevoel. Het sleutelwoord is om de tekenen te herkennen en stappen te ondernemen om het te overwinnen.

5 dingen die je kunt doen als je last hebt van het imposter syndroom

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het imposter syndroom, waaronder persoonlijkheidstrekken, familieachtergrond en culturele verwachtingen. Mensen die perfectionisten zijn, een laag zelfbeeld hebben of uit families komen die prestaties waarderen, kunnen gevoeliger zijn voor het ervaren van het imposter syndroom.

Dus wat kun je doen als je last hebt van het imposter syndroom?

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

1 – Sta stil bij wat je al bereikt hebt in je leven:
Maak een lijst van je prestaties en erken dat je deze succes hebt verdiend. Besef dat je hier bent gekomen door hard werk en doorzettingsvermogen.

2 – Sharing is caring:
Deel je gevoelens met je vriendinnen. Doordat iedereen het perfecte plaatje laat zien, lijkt het net alsof jij de enige bent die worstelt. Trust me, dat is niet zo! Als jij open durft te zijn over jouw onzekerheden, dan geef je anderen toestemming om ook eerlijk te zijn.

3 – Daag negatieve gedachten uit:
Onderzoek eens bij jezelf of de negatieve gedachten en overtuigingen die je hebt, echt waar zijn.

Byron Katie heeft met ‘The Work’ 4 vragen gecreëerd die je kunt gebruiken om je belemmerende overtuigingen te onderzoeken.

4 – Omarm je imperfecties:
Erken dat het maken van fouten en het ervaren van falen een normaal onderdeel is van groei en leren. Door deze ervaringen kun je groeien en jezelf verbeteren.

5 – Zoek begeleiding in het verbeteren van je mindset:
Als je zo ver in deze blog bent gekomen, dan weet je hoe belangrijk het is om je mindset te veranderen.
Je oude patroon van heel hard je best doen en streven naar perfectie, maakt je niet gelukkig.

Het vechten om je eetbuien onder controle te krijgen, zorgt er niet voor dat je eindelijk rust ervaart.

Maar als dit niet werkt, wat dan wel? 

In plaats van steeds meer te verkrampen, mag je gaan ontspannen en gaan loslaten.
 Je mag op een zachte, liefdevolle manier werken aan je zelfbeeld en jouw relatie met eten.

Wil jij effectief en op een wetenschappelijke manier aan de slag met het helen van je vreet-dieetpatroon?

Dan is de Eetbui Vrij Leven Bootcamp voor jou.

De ‘Bootcamp’ is een progressief en overzichtelijk herstelprogramma dat jou leert wat de 6 belangrijkste dingen zijn die jij in je leven en je gedrag kunt veranderen om je snoepen onder controle te krijgen.

Dus ga naar ebvl.nl/bootcamp en doe mee, zodat ik je kan leren hoe je afkomt van je vreet-dieetpatroon.

Hey mooi mens!

Eetbui Vrij Leven Bootcamp

Wil jij effectief en op een wetenschappelijke manier aan de slag met het helen van je fucked-up relatie met eten? Doe dan mee met de Bootcamp >>

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Stap 1

Leuk dat je mee doet, mooi mens!

Laten we eerst je account in de leeromgeving aanmaken.

Vul hieronder het e-mailadres in waar je de training op wilt ontvangen.

In stap 2 kun je jouw betaalgegevens invullen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Oh my gosh!!

Mijn boek is uitverkocht, mooi mens!

Ik ben druk bezig met het creëren van een 2e druk. Als je wilt kun je 'Het Geheim van Eetbui Vrij Leven' nog wel als luisterboek-versie bestellen voor €19,95.

Je krijgt dan direct toegang tot een speciale app waarin je mijn boek kunt luisteren én kunt downloaden op je mobiel.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Krijg nu toegang tot het bonusmateriaal die hoort bij mijn boek

Schrijf dan gratis in voor onze Eetbui Vrij Levenslessen en...

ONTVANG DIRECT EEN MAIL MET JE INLOGGEGEVENS NAAR DE LEEROMGEVING WAAR JE AL HET BONUSMATERIAAL VINDT.

IK HEB JE EEN MAIL GESTUURD MAIL MET DE INLOGGEGEVENS VAN JE ACCOUNT.

WAT FIJN DAT JE MEEDOET MET DE EETBUI VRIJE KERST CHALLENGE, MOOI MENS ㋛

Bevestig hier onder je deelname. We sturen jouw persoonlijke deelname-link direct naar het e-mailadres dat je opgeeft.

Je hebt je met succes ingeschreven!

WAT FIJN DAT JE MEEDOET ALS VIP-DEELNEMER, MOOI MENS ㋛

Als VIP-deelnemer krijg je toegang tot de 2 live workshops op:

- Do 21 dec om 19:30

- Do 28 dec om 19:30

En ga meer ontspannen de feestdagen in, wetende dat je 𝐝𝐞 𝟐 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬 𝐤𝐮𝐧𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠𝐤𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧, 7 dagen 𝐬𝐮𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐨𝐧𝐭𝐯𝐚𝐧𝐠𝐭 via de Whatsapp community, toegang krijgt tot 𝗼𝗲𝗳𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 en meditaties en uitgenodigd wordt voor een 𝗰𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴-𝗰𝗮𝗹𝗹.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Mooi mens, wat leuk dat je mee wilt doen!

Schrijf je via het formulier hier onder in voor een match-call en we nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor een 1:1 gesprek

GELUKT! IK GA JE EEN MAILTJE STUREN

Tweet
Share
Share
Pin